umami dashi

Gefermenteerde kruiden zijn een uniek Japans ‘superfood’ dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Japan heeft de grootste variëteit aan gefermenteerde voedingsmiddelen ter wereld! Zelfs als je rondkijkt in de wereld, is het zeldzaam om een land te vinden waar mensen zo’n grote verscheidenheid aan gefermenteerde voedingsmiddelen eten. Hier introduceren we de voedingswaarde van enkele van Japans meest populaire superfoods, zoals natto, sojasaus en miso, evenals enkele gezonde recepten om Japans gefermenteerde voedingssupermacht nog lekkerder te maken.

 

1. Natto

Naast het goede van sojabonen heeft natto een uniek effect van gefermenteerd voedsel. Het is de functie van Nattokinase, dat een kleverige stof is. Nattokinase lost bloedklonters op en verbetert de bloeddruk en de bloedstroom.

2. Gedroogde pruimen

Sinds de oudheid staan ume pruimen bekend om hun geneeskrachtige eigenschappen, omdat ze drie giffen zouden elimineren: gif uit voedsel, gif uit overtollig water en gif uit oud bloed.
Ume is bijzonder goed om te desinfecteren, het maagdarmkanaal te stimuleren en de eetlust op te wekken, en het citroenzuur helpt vermoeidheid te verlichten.
Het is een belangrijk voedingsmiddel dat de gezondheid van het Japanse volk ondersteunt.

3. Sojasaus

Sojasaus is een unieke Japanse smaakmaker gemaakt van gefermenteerde sojabonen.
Sojasaus is ontstaan als bijproduct van de misoproductie.
Sojasaus is de vloeistof die uit miso sijpelt.
Fermentatie breekt het eiwit in de sojabonen af en geeft het ongeveer 20 verschillende aminozuren. Fermentatie geeft sojasaus niet alleen zijn complexe smaak, maar stimuleert ook de afscheiding van maagsappen, wat de eetlust bevordert.

4. Gepekelde groenten in gezouten rijst-rijstpasta

Rijstzemelen bevatten 20 keer meer vitamine B1 dan witte rijst. Aangezien vitamine B1 een in water oplosbare vitamine is, wordt het door de groenten geabsorbeerd wanneer ze in rijstzemelen worden gepekeld.
Dit gefermenteerde voedsel bevat een overvloed aan plantaardige melkzuurbacteriën. Plantaardige lactobacillen komen levend in de darmen terecht en worden voedsel voor goede bacteriën, waardoor goede bacteriën toenemen en slechte bacteriën afnemen. Wanneer de goede bacteriën toenemen, wordt het milieu in de darmen verbeterd en dit leidt tot de verbetering van constipatie.
Goede bacteriën produceren enzymen, die de immuniteit stimuleren en het lichaam in balans brengen. Van de verbetering van de constipatie kan ook een verbetering van de huid worden verwacht.
Vitamine B1 helpt bij het metabolisme van koolhydraten en zet ze om in energie, terwijl B2 helpt bij het metabolisme van vetten. Het helpt koolhydraten en vetten onder controle te houden, waardoor het een ideale voedingsstof is voor gewichtsverlies.

5. Shio koji

Koji wordt gemaakt door gestoomde rijst, tarwe of bonen te kweken met een soort schimmel die koji-schimmel wordt genoemd.
Het bevat meer dan 30 enzymen die het verteren en absorberen van voedingsstoffen vergemakkelijken en het functioneren van het maag-darmkanaal bevorderen.
Het heeft ook verschillende kookeffecten, zoals het afbreken van eiwitten om voedsel zachter te maken, het om te zetten in umami, en het afbreken van zetmeel om de zoetheid naar boven te halen.
Bij het maken van miso worden zout en koji samengevoegd en door gepureerde gekookte sojabonen gemengd.
De enzymen in shio koji helpen andere enzymen in het lichaam als ze levend worden opgenomen, dus het is het beste om het niet te verhitten.

6. Zoete sake (Amazake)

Amazake wordt vaak een “drinkbaar intraveneus infuus” genoemd.
Amazake wordt niet alleen van koji gemaakt, maar ook van in suiker opgeloste sakemoer.
Amazake wordt gemaakt door gelijke delen rijstmout en gekookte rijst te mengen en dit een dag en een nacht bij 55-60°C te laten fermenteren. Het heeft een natuurlijke zoetheid zonder toevoeging van suiker.
Het is al populair sinds de Edo-periode (1603-1867) en is een algemene vitaminedrank, wat betekent dat het ingrediënten bevat die eigenlijk vergelijkbaar zijn met een infuus.

7. Bruine rijst

Bruine rijst is rijst die is geraffineerd door alleen het vliesje te verwijderen, zodat de zemelen en de kiem overblijven.
In vergelijking met witte rijst is bruine rijst rijk aan voedingsvezels, B-vitamines, vitamine E, vetten en ijzer. In het bijzonder bevat het meer dan vier keer zoveel vitamine E.
Witte rijst bevat minder vitaminen, maar heeft een betere smaak en vertering. Bruine rijst daarentegen moet grondig worden gekauwd.
Hij moet minstens een halve dag water opnemen.
Het zal ontkiemen als het een dag binnen wordt gehouden in de zomer of twee dagen bij koud weer, waarbij het water wordt ververst.
Bruine rijst is rijk aan vitaminen en is een goede dagelijkse aanvulling.

8.Groene thee

Groene thee bevat catechinen, een soort polyfenolen die sterk in de belangstelling staan. Ze helpen het cholesterolgehalte te verlagen, actieve zuurstof af te voeren, de immuniteit te stimuleren en virussen en bacteriën te bestrijden.

9.Boekweitzaad

Boekweitzaden bevatten een polyfenol genaamd rutine, dat effectief is tegen levensstijl-gerelateerde ziekten. Rutine helpt de haarvaten te versterken, de bloedcirculatie te verbeteren en de bloeddruk te verlagen. Het activeert ook de functie van de alvleesklier.
Rutine is zeer nuttig bij de preventie van ziekten die verband houden met de levensstijl, maar als je het kookt, lost het op in het water, dus het is het beste om soba-yu (boekweitwater) te drinken om alle voordelen van rutine te krijgen.

10.Miso

Van miso wordt gezegd dat het het langst houdbare voedsel is dat in Japan wordt geproduceerd.
Miso is ook een meesterwerk van koji schimmel, die wordt geproduceerd door de vochtigheid en temperatuur van Japan.
Eenmaal in het lichaam, wordt deze koji schimmel niet afgebroken door maagzuur, maar bereikt in plaats daarvan de darmen en helpt bij het reguleren van het darmkanaal. Door de maag en de darmen te reguleren, wordt het hele lichaam vervuld van vitaliteit en kan veroudering worden tegengegaan.

11.Niniboshi, gedroogde bonitovlokken, kombu en gedroogde shiitake paddenstoelen

Japanse dashi-ingrediënten zijn de trots van Japan en vormen een natuurlijk supplement.
Ze bevatten vitamine D, vitamine E, vitamines B1, B2, B6 en B12, kalium, fosfor, calcium, acht essentiële aminozuren, peptiden en inosinezuur.
Vitamine D, fosfor en calcium helpen bij de opbouw van botten en maken het lichaam sterk.
Naast umami is inosinezuur een bron van celactivering en wordt het tot de leeftijd van 20 jaar door het lichaam geproduceerd, maar na de leeftijd van 20 jaar neemt het vermogen om het te produceren af. De reden waarom ons lichaam na de leeftijd van 20 jaar overgaat van groei naar veroudering is te wijten aan het gebrek aan inosinezuur.
Door supplementatie met inosinezuur uit bonito soepbouillon kunnen we veroudering voorkomen.
Bonitopeptiden helpen vermoeidheid te verlichten en de concentratie te verbeteren.

Leave A Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.