matcha coffee

Koffie is een van de populairste dranken ter wereld is en matcha een poedervormige Japanse groene thee die wereldwijd steeds populairder wordt.

Misschien heeft u al gehoord over de potentiële gezondheidsvoordelen van matcha, maar hoe verhoudt het zich tot de voordelen van koffie?

Eerst het belangrijkste. Wat hebben de 2 dranken gemeen?

Koffie en matcha staan beide bekend om hun vele gezondheidsbevorderende eigenshcappen. Er is veel overlap in deze eigenschappen maar er zijn belangrijke verschillen! Eerst de overeenkomsten tussen de twee dranken.

1. Minimaliseren van calorieën
Zowel koffie als matcha kunnen worden bereid zonder melk, suiker, room of gearomatiseerde siropen toe te voegen, waardoor het aantal calorieën tot een minimum wordt beperkt.

2. Gewichtsverlies
De cafeïne in matcha en koffie kan helpen bij gewichtsverlies door het activeren van bruin vetweefsel (bruin vet) en het verhogen van de energie-uitgaven en vetoxidatie. Bruin vet is in staat om warmte te genereren en voedingsstoffen zoals glucose en vet te metaboliseren, wat vetophoping in het lichaam voorkomt.

3. Antioxidanten
Matcha en koffie bevatten beidde veel kankerbestrijdende antioxidanten.
Antioxidanten zijn heilzame verbindingen die de schadelijke effecten van oxidatieve stress in het lichaam verminderen. Zonder oxidatieve stress kan dit leiden tot het ontstaan en de progressie van diverse ziekten, waaronder kanker.

Laten we eens kijken naar de voedingstabellen!

Zowel koffie als matcha kunnen worden bereid zonder toegevoegde ingrediënten zoals melk, suiker, room of gearomatiseerde siropen, waardoor het aantal calorieën tot een minimum wordt beperkt.

Een vergelijking van de voedingswaarde van een standaardportie van elke drank, 240 mL gebrouwen koffie en 60 mL matcha-thee, ziet er als volgt uit.

Koffie
Calorieën: 2
Koolhydraten: 0g
Suiker: 0g
Voedingsvezels: 0 g
Eiwit: 0,3 gram
Vet: 0,5 gram
Cafeïne: 90 mg

Matcha
Calorieën: 5
Koolhydraten: 1g
Suiker: 0g
Voedingsvezels: 0g
Eiwit: 1g
Vet: 0g
Cafeïne: 60 mg

Meer verschillen?

Koffie heeft meer cafeïne dan matcha, ook al zijn het dezelfde cafeïnehoudende dranken.

Koffie
Kan risico op diabetes type 2 verlagen Zowel cafeïnehoudende als cafeïnevrije koffie kan markers voor diabetes type 2 verbeteren en de incidentie ervan met maximaal 12% verminderen voor elke twee kopjes die dagelijks worden gedronken.

Cafestol en carveol, antioxidanten. Koffie is een snelwerkende bron van energie die slaperigheid en vermoeidheid vermindert.

Matcha
Rijk aan rutine, vitamine C, en chlorofyl, de kenmerkende groene kleur.

Van EGCG in groene thee denkt men dat het de bloeddruk verlaagt, de opname van vet uit de darmen remt en het totale en LDL (slechte) cholesterol en triglyceridegehalte verlaagt.

Ontspannend Effect;
L-theanine verhoogt de alpha golven in de hersenen, waardoor de geest ontspant zonder slaperigheid te veroorzaken

Hoe vaak kunnen we drinken en hoe voelen we het effect ?

Koffie
Koffie staat bekend als een snelwerkende energiebron die slaperigheid en vermoeidheid vermindert. Dit komt doordat cafeïne tot 99% van het lichaam absorbeert, wat betekent dat de bloedspiegel 15 minuten na inname een piek kan bereiken.

Matcha

Ook matcha thee bevat cafeïne. Echter de energieboost komt in een gelijkderlijker tempo dan koffie, dit voorkomt het trillerige gevoel van koffie.

Matcha bevat ook L-theanine, een aminozuur dat in groene thee voorkomt en stress helpt verminderen door de alfagolven in de hersenen te verhogen. Net als cafeïne passeert L-theanine de hersenbarrière en kan het je helpen om binnen 30 minuten een piekconcentratie te bereiken.

Koffie
Uit studies blijkt dat de beste tijden liggen tussen 9.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 17.00 uur. Op deze tijdstippen is het cortisolniveau lager en is koffie het meest effectief.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) van de Europese Unie (EU) heeft een aanbeveling gepubliceerd dat de wenselijke cafeïne-inname voor het behoud van een goede gezondheid voor volwassenen minder dan 400 mg per dag moet zijn en niet meer dan 200 mg per portie mag bedragen.
Voor gewone koffie bedraagt de geschikte hoeveelheid cafeïne-inname maximaal 4-5 kopjes per dag.

Matcha
De meest effectieve manier om matcha te drinken is om regelmatig kleine hoeveelheden te drinken.

De actieve ingrediënten in matcha, zoals catechinen, verdwijnen binnen een paar uur na het drinken uit de bloedbaan, dus in plaats van een grote hoeveelheid matcha per keer te drinken, drinkt u 5 tot 6 keer per dag een kleine hoeveelheid matcha (ongeveer 100 ml), na de maaltijd en tussendoortjes.

Belangrijkste conclusies

  1. Pas op voor een te veel cafeïne in zowel thee als koffie
  2. Thee is goed voor de ontspanning, koffie voor de alertheid
  3. Richtlijn voor cafeïne-inname is 4 kopjes koffie, 4 of 5 kopjes voor Matcha

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!

Close

Cart

Geen producten in de winkelwagen.